top of page

 E-VOZ 
 

Začetek projekta » E-voz : Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički«

mop-logo.jpg
SIJ ACRONI.png
E-AVTO.png

Foto: AAG

TEDEN MOBILNOSTI – ZAČETEK PROJEKTA 

» E-VOZ : DIMENZIONIRANJE E-POGONOV ZA POKLICNE ŠOLE –INVALIDSKI VOZIČKI«

PREDAVANJE O TRAJNI IN E-MOBILNOSTI V ŠOLSKEM CENTRU KRANJ

Alpe Adria Green je v okviru Evropskega tedna mobilnosti začel z aktivnostmi v okviru izobraževalno – ozaveščevalnega projekta E-Voz. Projekt je logično nadaljevanje že izvedenih aktivnosti v okviru projektov E-Avto -Mladi ter E-Pol, s katerim smo dijake srednjih tehničnih šol ter širšo javnost v preteklih dveh letih seznanjali in ozaveščali o konceptih trajne in e- mobilnosti mobilnosti. Projekt je sofinanciran strani Eko sklada, javnega okoljskega sklada, na podlagi javnega razpisa za NVO 2019.

E-AVTO1.png

Foto: AAG
 

V letošnjem in prihodnjem letu bomo v okviru projekta E- Voz nadaljevali z aktivnostmi ozaveščanja in izobraževanja dijakov srednjih tehničnih šol, tokratni projekt pa vključuje tudi ranljive skupine in sicer tiste invalide, ki nujno potrebuje invalidske vozičke za vsakdanjo mobilnost. . Tokratni projekt obsega naslednje aktivnosti:
 

– Načrtovanje, dimenzioniranje in izdelava elektro pogona za invalidski voziček
 

– Predelava in nadgradnja 6 invalidskih vozičkov z elektro-sistemi za lažjo in bolj učinkovito mobilnost
 

– Izobraževanje dijakov in učiteljev ter mentorjev o e-mobilnosti
 

– Izobraževalno- ozaveščevalna predavanja o trajni in e mobilnosti za dijake srednjih tehničnih šol.

E-AVTO2.png

E- POL projekt AAG, kamor sodi tudi predelava Smart-a na električni pogon je prejel energetsko nagrado časnika Finance za leto 2019. ( pokal na strehi Smart-a)

Foto: AAG
 

V okviru izobraževalno –ozaveščevalnih predavanj smo v torek 17.9. 2019 že izvedli prvo predavanje, za katerega so vsebinsko in strokovno poskrbeli strokovni sodelavci našega projektnega partnerja Inštituta Metron, vodilne institucije na področju inovacij v e- mobilnosti v Sloveniji. Predavanje smo izvedli skupaj z uradno otvoritvijo polnilne postaje za električna vozila, ki so jo v okviru lanskega projekta E-Pol načrtovali in sestavili dijaki ŠC Kranj. Dijaki so tako bili seznanjeni z konceptom trajne mobilnosti, prednostmi in slabostmi e- mobilnosti. Prav tako pa so v okviru predavanja lahko preizkusili tudi električni avto. Odziv dijakov je bil odličen, predavanja se je udeležilo več kot 60 dijakov.

AAG gg-20-sept-2019.jpg

Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički

IZJAVA ZA JAVNOST

Izobraževanja in usposabljanja za dijake v okviru projekta » E-voz : Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički«

Načrtovanje, dimenzioniranje ter nadgradnja električnih invalidskih vozičkov

V letošnjem in prihodjem letu bomo nadaljevali z aktivnostmi ozaveščanja in izobraževanja dijakov srednjih tehničnih šol, tokratni projekt pa vključuje tudi ranljive skupine in sicer tiste invalide, ki nujno potrebuje invalidske vozičke za vsakdanjo mobilnost. Tokratni projekt obsega naslednje aktivnosti:

– Načrtovanje, dimenzioniranje in izdelava elektro pogona za invalidski voziček

– Predelava in nadgradnja 6 invalidskih vozičkov z elektro sistemi za lažjo in bolj učinkovito mobilnost

Dimenzioniranje E-pogonov.jpg

Foto AAG: Predelava invalidskega vozička na električni pogon
 

Cilj projekta je usposobiti in izobraziti dijake srednjih tehniških šol za načrtovanje in ravnanje z vsemi električnimi vozili, ne samo z električnimi avti. Še posebej zaželeno je poznavanje električnih vozil – invalidskih vozičkov, na katerih lahko inovacije in predelava prinese lažjo uporabo in večje zadovoljstvo tudi njihovim uporabnikom – invalidom.

Na javno povabilo k sodelovanju se je letos prijavilo 6 tehniških šol iz cele Slovenije, prav tako pa se je na naše vabilo odzval tudi CIRIUS Kamnik, ki želi sodelovati pri usposabljanju in izobraževanju, česar smo še posebej veseli, saj na ta način direktno vključujemo v izobraževanje in usposabljanje tudi mlade invalide kot neposredne uporabnike invalidskih vozičkov. Poleg CIRIUSa pri usposabljanju sodelujejo tudi dijaki naslednjih srednjih šol:

– Strokovno izobraževalni center Bežigrad,  Ljubljana

– Šolski center Kranj

– Šolski center Škofja Loka

– Šolski center Domžale

– Srednja šola tehniških strok Šiška, Ljubljana

– Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana ( Vegova)

ter poseben gost Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik.

Vsaka šola bo imela na 3 dnevnem izobraževalnem programu po 6 dijakov ter 2 mentorja. Program je sestavljen iz teoretičnega dela ( 8 šolskih ur) ter praktičnega dela ( 16 šolskih ur). Prvo usposabljanje bo na vrsti od 3. Do 5. Decembra, na katerem bodo sodelovali dijaki SIC Ljubljana ter CIRIUS Kamnik.

PREDAVANJE O TRAJNI IN E-MOBILNOSTI V SREDNJI ŠOLI JESENICE

V Srednji šoli Jesenice smo v sredo, 27.11. 2019 izvedli  predavanje  O trajnostni in električni mobilnosti v nizu predavanj o trajni mobilnosti za dijake srednjih tehniških šol po celotni Sloveniji. Predavanja so del aktivnosti projekta E-Voz, ki ga vodi in izvaja AAG v sodelovanju z Inštitutom Metron in go na podlagi javnega razpisa za NVO 2019 sofinancira Eko sklad RS.

Predavanje in predstavitev predelanega električnega avtomobila je trajalo 2 šolski uri, udeležili pa so se ga je 35 dijakov smer Strojni tehnik skupaj z mentorji in učitelji. Uvodni nagovor ter predstavitev teme predavanja je izvedel vodja projekta Tony Mlakar, strokovni del predavanja pa je izvedel Alan Kavčič, razvojni inženir elektronike pri Institut Metron.

Dimenzioniranje E-pogonov1.jpg
Dimenzioniranje E-pogonov2.jpg

Foto AAG: Predavanje – Jesenice 27.11.2019

ŠOLSKI CENTER ŠKOFJA LOKA:
Predelava električnega invalidskega vozička

e-voz3 (1).jpg

Foto AAG: Invalidski voziček, ki so ga dogradili dijaki 5.Ns iz Šolskega centra – Škofja Loka. V projektu, ki ga sofinancira EKO SLAD,  sodeluje 6 srednjih šol in vsaka šola bo dogradila po en invalidki voziček.
 

Alpe Adria Green je lansko leto v okviru Evropskega tedna mobilnosti začel z aktivnostmi v okviru izobraževalno – ozaveščevalnega projekta E-Voz. Projekt je logično nadaljevanje že izvedenih aktivnosti v okviru projektov E-Avto -Mladi ter E-Pol, s katerim smo dijake srednjih tehničnih šol ter širšo javnost v preteklih dveh letih seznanjali in ozaveščali o konceptih trajne in e- mobilnosti mobilnosti. Projekt je sofinanciran strani Eko sklada, javnega okoljskega sklada, na podlagi javnega razpisa za NVO 2019.
 

V okviru projekta E- Voz nadaljujemo  z aktivnostmi ozaveščanja in izobraževanja dijakov srednjih tehničnih šol, tokratni projekt pa vključuje tudi ranljive skupine in sicer tiste invalide, ki nujno potrebuje invalidske vozičke za vsakdanjo mobilnost.

Projekt bomo v celoti zaključili v mesecu decembru 2020

e-voz2_thumb.jpg

Foto: AAG

LOŠKE NOVICE:

[ŽAREK DNEVA] Dijaki Srednje šole za strojništvo predelali električni invalidski voziček

Sredi letošnjega septembra je namreč pet dijakov 5.NS Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka – Leon Banič, Luka Kajzar, Aleš Klemenčič, Nik Mlakar in Matej Tičar – v inštitutu Metron v Češnjici pri Kropi predelalo električni invalidski voziček za gospoda Iva Jakovljeviča. Projekt je podprla in financirala neprofitna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green z Jesenic.

vozicek1-300x225.jpg

»Voziček je bil nov, žal pa imajo vsi invalidski vozički svinčene baterije z za današnje razmere majhno kapaciteto. Po pogovoru z Ivom smo se dogovorili glede predelave. Želel si je čim ‘večjo’ baterijo, priključek za polnjenje telefona, vzvratno kamero, ogrevan sedež, inverter z vtičnico napetosti 230 V AC in polnilec za baterijo,« je prve korake pojasnil profesor s Srednje šole za strojništvo Janko Brejc, u. d. i. s.

vozicek2-300x225.jpg

Nadaljevalo se je z izgradnjo dveh svinčenih akumulatorjev in izmero prostora za nove litijeve baterije. »Glede na razpoložljiv prostor smo določili mere nove, sestavljene baterije, ki bo imela 90 Ah, kar je dvakrat več od originalne. To seveda pomeni vsaj dvakrat večjo razdaljo, ki jo lahko prevozi z vozičkom,« je poudaril Brejc in pri predelavi izpostavil inovativnost dijakov, ki so za nosilec mobilnega telefona uporabili pohodno palico in jo pobarvali v barve vozička.

vozicek3-300x225.jpg

»Predelava je potekala brez večjih zapletov. Vse želje smo gospodu Ivu uresničili, nad predelavo je bil vidno ganjen. Končno se mu bo morda izpolnila želja, da bi prevozil pot od doma v okolici Kranja do Izole s svojim vozičkom,« je dodal Janko Brejc. Inovativnim dijakom in mentorju čestitke za idejo in izvedbo, pa še mnogo domiselnih in uspešnih projektov!

vozicek4-300x225.jpg

v AAG smo uspešno zaključili projekta E-voziček:

Dimenzioniranje e – pogonov za poklicne šole – invalidski vozički

E-VOZ22.jpg

V maju 2021 smo v AAG , kljub omejitvam zaradi epidemije, zaključili še z enim v seriji ozaveščevalno –izobraževalnih projektov na področju trajne mobilnosti, s katerimi skušamo ciljnim skupinam približati koncept trajne in e-mobilnosti.

V dvoletnem izobraževalnem projektu, ki sta ga poleg AAG sofinancirala tudi Okoljski sklad RS ter Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe, je sodelovalo več kot 15 srednjih tehniških in družboslovnih šol iz celotne Slovenije, v vse aktivnosti projekta pa je bilo vključenih čez 600 dijakov in učiteljev ter mentorjev strokovnih učnih programov.

Cilj projekta je poleg dviga ozaveščenosti o pomembnosti in nujnosti uveljavitve trajne mobilnosti tudi seznaniti, usposobiti in izobraziti dijake srednjih tehniških šol za načrtovanje in ravnanje z različnimi vozili na električni pogon in ne samo z električnimi avti. Še posebej zaželjeno je poznavanje električnih vozil – invalidskih vozičkov, na katerih lahko inovacije in predelava prinese lažjo uporabo in večje zadovoljstvo tudi njihovim uporabnikom – invalidom.

e-voz13.jpg
e-voz11.jpg
e-voz12.jpg
E-VOZ20.jpg

Tokrat so se dijaki še posebej izkazali. V okviru usposabljanja so predelali in nadgradili invalidske vozičke svojih sošolcev, prijateljev ali drugih mladih, ki jih je bodisi bolezen ali pa nesreča prikrajšala za normalno mobilnost. Tako so na primer zamenjali stare svinčene akumulatorje z novimi litijevimi baterijami, nadgradili vozek z električnimi priključki ali pa celo dogradili senčno streho z vgrajenimi fotovoltaičnimi paneli.
 

Tako je, med drugim, svojo izkušnjo s predelanim invalidskim vozičkom opisal tudi Gal Skuk:

»S predelavo vozička sem zelo zadovoljen. Še največ veselja imam z novim akumulatorjem, ki mi omogoča hitrejšo vožnjo po klancu navzgor, pri kateri zlahka dosegam hitrost 11 km/h, kar je velika razlika od prejšnjih 9 km/h. Velika prednost novega akumulatorja je tudi njegova vzdržljivost, saj z njim lahko prevozim daljšo razdaljo, kljub manj pogostemu polnjenju.
 

Velika pridobitev je tudi možnost polnjenja telefona, računalnika ter drugih naprav, saj mi omogoča svobodno gibanje ob uporabi pripomočka med polnjenjem.

Gretja sedežev sem se sprva najbolj bal, saj sem mislil, da bo vplivalo na udobno sedenje. K sreči temu ni tako in v hladnih zimskih dneh mi pride zelo prav«.

E-VOZ21.jpg

V AAG smo veseli in ponosni, da imamo v Sloveniji take mlade, ki jim poleg želje do pridobivanja znanja veliko pomeni tudi skrb do okolja (skozi nove tehnologije) in tudi sočutje do tistih, ki potrebujejo pomoč. Zato še enkrat hvala vsem deležnikom in sofinancerjem projekta, hkrati pa se veselimo novih projektov.

e-voz14.jpg
e-voz1.JPG
e-voz3.JPG
e-voz2.JPG
Postani partner.jpg
bottom of page