@2018 Alpe Adria Green

OB PRAZNIKU “DNEVA SPOMINA NA MRTVE” SE VZRŽITE NAKUPU IN PRIŽIGANJU SVEČ Z OHIŠJEM IZ PLASTIKE

October 27, 2018

EU poslanci so 24.10.2018 podprli prepoved plastike za enkratno uporabo do 2021. 

 

Plastika za enkratno uporabo, denimo krožniki, pribor, slamice, palice za balone in vatirane palčke, bo v EU prepovedana, pozabili pa so na sveče z ohišjem iz plastike, ki so namenjene tudi za enkratno uporabo. V AAG se čudimo, da tudi iz ust slovenskih EU poslancev ni bilo slišati, saj bi morali vedeti, da postajajo sveče z ohišjem iz plastike velik problem v Sloveniji in tudi v drugih državah EU. Sveče v plastičnih ločkih spadajo tudi v kategorijo plastike za enkratno uporabo, ki je ekološko sporna.

Res je da je prižiganje sveč na grobovih že stoletja način za vidno oznanjanje našega spomina na pokojne. Slovenci smo med vodilnimi narodi glede porabe nagrobnih sveč, saj jih letno prižgemo več kot 15 milijonov (8.500 ton novih sveč) in s tem smo lani ustvarili 3.000 ton odpadkov ( že pogorelih sveč), zbrali pa smo jih samo 2.500 ton, ostali so ostali se ve kje – v naravi. Ravno v novembru je poraba nagrobnih sveč najbolj intenzivna. Samo na ljubljanskih Žalah prvega novembra gori približno več kot pol milijona nagrobnih sveč.

Najbolj prodajane nagrobne sveče v Sloveniji so večinoma izdelane iz PVC-ja z neugodnimi toksičnimi učinki. Na trgu pa je tudi več drugih sveč z ohišji iz polipropilena, stekla, papirja ipd. Kot alternativa klasičnim svečam se vse bolj pojavljajo tudi elektronske sveče, a prevladujejo še vedno klasične, parafinske sveče (več kot 90 %). Glede na pestro ponudbo različnih nagrobnih sveč je potrošnikom težko izbrati tisto z najmanjšimi vplivi na okolje, saj o vplivih različnih sveč na okolje niso seznanjeni. Pravzaprav ne morejo biti, saj tovrstna študija v svetu tudi zaradi nasprotovanj svečarskih lobijev ni bila opravljena.

 

Potrošniki so pripravljeni uporabljati okolju prijaznejše sveče, če so dovolj informirani in okoljsko osveščeni. Pred nekaj leti so reklamirali elektronske sveče, trdili so, da so ob podanih pogojih uporabe okolju najprimernejše, vendar se je izkazalo, da so tudi te okolju škodljive, saj vsebujejo elektronske odpadke. Seveda pa pri izbiri nagrobne sveče ne smemo zanemariti tudi psihološkega vidika, saj potrošniki še vedno raje posegajo po klasičnih svečah, ki dajejo toplino plamena. Toda ne glede na izvedbo sveče v AAG zagovarjamo uporabo sveče z steklenim ohišjem z svečo iz čebeljega voska, saj se to ohišje, da večkrat uporabiti. 

 

Ponudba nagrobnih sveč je pestra in v prihodnosti je mogoče pričakovati še več različnih izvedb, tudi resnično okolju prijaznejših. Ne glede na izbiro sveče pa bi se slovenski potrošniki morali zavedati kumulativnih vplivov nagrobnih sveč na okolje in jih pričeti razumneje uporabljati. Le tako bo preprečeno nastajanje odpadnih sveč na samem izvoru, kar nas bo pridružilo tistim evropskim narodom, ki v skrbi za prihodnje generacije spomin na pokojne izražajo na okolju primernejši način, brez pretirane rabe nagrobnih sveč.

 

ZARADI ZGORAJ NAVEDENEGA ALPE ADRIA GREEN  POZIVA VSE, DA ZA PRAZNIK 1.NOVEMBRA, KOT TUDI V VSAKODNEVNI UPORABI, PRIŽGETE V SPOMIN POKOJNIM  SVEČO V STEKLENEM OHIŠJU, KI JE OKOLJU MNOGO BOLJ PRIJAZNA V PRIMERJAVI Z DRUGIMI!  V KOLIKOR MORATE ZARADI SVOJEGA PREPRIČANJA PRIŽGATI SVEČO JO PRIŽGITE IZ SRCA V SPOMIN SVOJIM NAJDRAŽJIM NE PA DA BOSTE TEKMOVALI Z ŠTEVILOM PRIŽGANIH SVEČ Z DRUGIMI!!!

 

 

Slika je simbolična: Steklene nagrobne sveče lahko uporabite večkrat

ALI PA PRIŽGITE SVEČKO KOT SMO JO PRIŽIGALI NEKOČ – BREZ OHIŠJA!

 Slika je simbolična: Sveče iz čebeljega voska

 

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

 

Podprite AAG

 

​ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Alpe Adria Green

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Google+ Black Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now