@2018 Alpe Adria Green

OPSTANAK LIMA DOVEDEN U PITANJU

October 16, 2018

Nevladina organizacija AAG-Euromost je uputila pismo evropskom komesaru  za životnu sredinu Karmenu Veli i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivu Oravu.

U pismu smo iskazali zabrinutost za sudbinu rijeke Lim i nastavku konstantnog zagadjivanju ove rijeke, od kanalizacionih cijevi, kojima fekalni i drugi otpadi idu direktno u Lim, od razne otpadi iz klanica i živinarskih farmi, ogromnim brojem raznog otpada, smeća i šuta, gdje su ova zagađenja napravila od Lima rijeku, kojoj nestaju obale.

 

Takodje, smo ih obavijestili da se vrši nelegalna eksploatacija šljunka, što se dozvoljava i od strane Uprave voda, koja sve to obrazloži zbog nekakve zaštite obala, iako je na terenu drugačija situacija.

 

Da se voda iz Lima nekontrolisano koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina.
Koja se nikako ne smije koristiti na navodnjavanje biljaka, jer se otrovi prenose na biljke. “Ako je voda neispravna i sadrži u sebi i hemikalije, kao takva je hrana biljkama, koje neke od tih supstanci apsorbuju kroz ishranu i zadržavaju u plodu koji mi koristimo”.

Da se poslednjih godina napadaju i pritoke ove rijeke, na kojim se grade minihidroelektrane(MHE), zbog čega je ova rijeka do sada na najniži vodostaj, što može pored svih otpada i fekalija doći i do zaraznih bolesti.

 

Obavijestili smo ih da jedan broj pritoka ove rijeke, od izgradnji MHE trenutno štite gradjani, koji žive pored istih i ne dozvoljavaju nijednom investitoru da ih uništavaju i da se na te gradjane često sprovode razni pritisci.

 

Da Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i agencija za zaštitu životne sredine, se još ni jednom nijesu potrudile, da sačuvaju ovu rijeku, da je valorizuju  i pretvore zbog prirodnih ljepota koju je okružuju u turistički potencijal.

 

Lokalne komunalne policije ne sprovode Zakon u dovoljnoj mjeri, da bi zaštitile obale ove rijeke od nelegalnog odlaganja otpada.

 

Da razne inspekcije prebacuju odgovornost jedni na druge, s obrazloženjem čija je nadležnost.

 

Obavijestili smo ih da nismo zadovoljni ni dinamikom izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Bijelom Polju, koje odlaze u ovu rijeku, iako je Opština još u martu 2012. godine  potpisala finansijski sporazum sa predstavnicima Delegacije EU za bespovratna
sredstva od pet miliona eura, za izgradnju kolektora. Zabrinjavajuće je i to, što se sve više devastiraju obale i korito rijeke Bistrice, a posebno u dijelu gdje se ona ulijeva u Lim. To mjesto je bilo poznato po prirodnom mresilištu plemenitih vrsta ribe i skobalja i u blizini je podignut ribarski dom u cilju da to bude originalna „ekološka slika“ tog područja. Ali, to se pretvorilo u suprotnost i nema svoju ekološku draž, jer je pokrenulo lavinu nelegalnih varijanti i prisvajanja tog prostora, gdje se i u toj rijeci nelegalno odlaže razna otpad, kazali su iz AAG – Euromost-a.

 

Organizacije iz Crne Gore, Srbije i BiH iz opština kroz koje prolazi Rijeka Lim, će nastaviti zajedničku borbu da zaštite ovu rijeku, to je bio i zakljčak, zadnjeg zajedničkog sastanka, svih organizacija iz ove tri države, koji je održan u Prijepolju.,,OČekujemo, da se opštine kroz koje prolazi Lim, kao i tri države, više uključe da bi zajedno sa nama zaštitili ovu rijeku,. Dok se god ova rijeka ne zaštiti, ne možemo govoriti ni o otvaranju poglavlja 27, kazao je Amel Kurbegović koordinator zajedničke koalcije organizacija iz ove tri države.

 

AAG-Euromost

Almer Mekić

 

FOTO SNIMKE “EKO PATROLA AAG-EUROMOST”

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

 

Podprite AAG

 

​ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Alpe Adria Green

September 16, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Google+ Black Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now